Zona Bran

Bran

Branul este poarta naturală deschisă la trecerea din Transilvania, Muntenia şi culoarul dintre Munţii Bucegi şi Piatra Craiului, învecinându-se cu Țara Bârsei în nord şi nord-est, la sud şi sud-est cu Dâmboviţa şi Valea Prahovei. Din punct de vedere al cadrului natural, zona se prezintă ca o depresiune înaltă între 800 – 1.000 m cu orientare NE-SV ce este delimitată de valea râului Bârsa, Munţii Piatra Craiului (cu vârfuri de peste 2.000 m – Vârful Omu 2239 m). Depresiunea este o platformă cu structuri de conglomerate şi calcar în nord, forme carstice în sud, întinzându-se către bazine la Dragoslavele, despărţite de pasul Giulava (1290 m). În zonă se remarcă un contrast între plaiurile prelungi şi văile puternic adâncite de forme carstice: chei (Valea Rudăriţei, Valea Cheii), sohodoale, lapiezuri (Giuvala, Fundăţica), ponoare, izbucuri (Rudăriţa, Fundăţica), doline (Fundata), polii (Obârşia văii Izvorului), peşteri (peştera Liliecilor), etc. Comuna Bran, atestată pentru prima dată în 1367, este specifică satului montan românesc şi este formată din 5 sate: Poarta, Predeluţ, Sohodol, Șimon, având centrul comunal în satul omonim.

Se pot practica sporturi de iarnă pe Pârtia de Schi Bran – Zănoaga, dotată cu teleski, având o lungime de 1000 de metri, şi o diferenţă de altitudine de 150 de metri. Dealurile şi Munţii din zonă reprezintă oportunităţi importante pentru cei interesaţi de căţărări, ciclism, călărie sau drumeţii.

Zarnesti

Traseele turistice cu plecare din oraşul Zărneşti sunt nenumărate. În fine, nu chiar nenumărate, dar îndeajuns de multe încât să ai de unde alege şi, ulterior, pentru ce reveni. Cel mai des practicat, cu un nivel relativ scăzut de dificultate, este cel care pleacă de la Cabana Gura Râului înspre Fântâna lui Botorog, urcă spre Poiana Zănoaga, apoi ajunge la Cabana Curmătura.

De aici, cei care doresc o aventură ceva mai incitantă pot continua înspre Şaua Crăpăturii, de unde se ajunge ulterior la vârful Piatra Mică (1816 metri înălţime). Semnul care indică destinaţia finală este Crucea Eroilor – de aici se vede în toată splendoarea sa oraşul Zărneşti, dar şi localităţile vecine: Poiana Mărului, Râşnov, Cristian şi, în depărate, Braşov.

Turiştii experimentaţi pot ajunge mult mai sus de atât. Pornind tot de la Cabana Gura Râului se poate ajunge în aproximativ şase ore şi jumătate în cel mai înalt punct al munţilor Piatra Craiului,2238 de metri, atins în vârful La Om (Piscul Baciului). Traseul traversează Cheile Zărneştilor, ajunge în zona “La Table”, punct de intersecţie al mai multor trasee, după care poposeşte lângă Refugiul Grind, aflat la 1610 metri altitudine, înainte de a ajunge, la propriu, în vârful muntelui.

Masivul dispune de peisaje superbe şi de o faună şi floră diverse, bogate în specii ocrotite de lege sau chiar endemice. Parcul Naţional Piatra Craiului, care se întinde pe o suprafaţă de aproape 15.000 de hectare, are ca scop protejarea acestora. Pe lângă garofiţa Pietrei Craiului (Dianthus Calizonus), specie unică pe Terra, întâlnită doar în acest loc, masivul adăposteşte flori ocrotite de lege precum floarea de colţ sau bujorul de munte.